Pawi ogon

4.5 (141 ocen)

Efektownie wyglądające ciasto zachwyci każdego nie tylko wyglądem ale i smakiem.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    75 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 łyżki masła
    3/4 szkl cukru pudru
    5 żółtek

    MASA:
    1 litr mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    kostka margaryny

    CIASTO BISZKOPTOWE:
    5 białek
    2 jajka
    6 łyżek mąki krupczatki
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DODATKOWO:
    słoiczek powideł śliwkowych
    2 zielone galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Posiekać z margaryną i żółtkami wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podzielić na cztery części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 24x36. Piec 50 min w 190*
  • 2. Pozostałe 3 części ciasta rozwałkować na długość formy, posmarować powidłami i zwinąć w roladki. Piec 40 min w 190*.
  • 3. MASA:
    W połowę mleka zagotować, w pozostałym rozrobić mąki i cukry, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę.
  • 4. CIASTO BISZKOPTOWE:
    7 białek ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie 2 żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 25 min w 190*
  • 5. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 6. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto kruche - połowa masy - roladki - w przerwy pomiędzy roladkami wlać tężejącą galaretkę - przykryć pozostałą masą - ciasto biszkoptowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować