Pavłova z truskawkami i mini bezikami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Jest elegancka i niebiańsko pyszna!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: na bezę

    180g białek
    300g zwykłego cukru
    1 łyżka budyniu waniliowego
    1 łyżka octu winnego
    szczypta soli
    odrobina barwnika spożywczego w kolorze różowym (do mini bezików )

    Dodatkowo:

    250g serka mascarpone
    200ml śmietanki kremówki 30%
    1 białko (30g)
    2 łyżki cukru
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pavłova z truskawkami i mini bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, gdy są już dobrze ubite dodaję po łyżce cukru dalej ubijając na wysokich obrotach, dalej dodałam budyń i ocet winny ubijając tylko do połączenia składników. Na papierze narysowałam okrąg, wyłożyłam ubite sztywne białka i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (160') i od razu zmniejszyłam temperaturę do 100'. Nie piekę bezy 10 minut w wysokiej temperaturze jak przewidują inne przepisy, ponieważ temperatura tak od razu się nie zmniejszy więc 10 minut zamienia się na 20 a beza staje się koloru rdzawego. Bezę piekę przez 1,5 godziny i zostawiam ją na noc w piekarniku.
    Beziki zrobiłam z tej samej masy, dodając do worka patyczkiem odrobinę barwnika. Wycisnęłam na pergamin masę bezową i piekłam razem z dużą bezą 1,5godz :)
    Białko do kremu ubijam na sztywno z cukrem, śmietankę również ubijam.
    Mascarpone mieszam w blenderze, dodaję ubitą śmietankę, mieszam, dodaję białko i teraz mieszam już łyżka bardzo delikatnie by masa była puszysta. Masę wyłożyłam na bezę, ułożyłam truskawki i dookoła wcisnęłam upieczone mini beziki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować