Pavlova z truskawkami

0 (0 ocen)

Sezon na truskawki niebawem, a to moja propozycja na słodki deser z truskawkami.

Składniki:

  • Składniki:
    Beza:
    6 białek
    300 g cukru pudru
    1 ½ łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Bita śmietana:
    200 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru

    200 g truskawek

Pavlova z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę, ponownie miksujemy.
    Na szerokiej blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na papierze rysujemy koło o średnicy 21 cm i w nim umieszczamy pianę, formując bezę. Najlepiej robić to łyżką, przeciągając pianę ku górze. Bezę umieszczamy w nagrzanym piekarniku od razu zmniejszając temperaturę do 110 stopni. Pieczemy przez 1 ½ godziny. Suszymy nie wyjmując z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin.
    Śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier.
    Na wysuszoną bezę rozsmarowujemy śmietanę, dekorujemy przekrojonymi truskawkami.
    SMACZNEGO.

Porady

Do deseru możemy użyć dowone ulubione owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy