Pavlova z owocami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W misce ubijamy białka mikserem na średnich obrotach.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy pianę, powoli wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni /grzanie góra-dół/,
blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, rysujemy na nim koło o średnicy 23cm,
smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej,
wykładamy pianę i równo rozprowadzamy po kole.
Pieczemy około 50-55 minut aż beza zrobi się sucha i krucha.
Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiamy bezę do całkowitego wystygnięcia.
Kiwi obieramy i kroimy na cienkie, równe plasterki.
Ubijamy kremówkę z odrobiną cukru, beza jest wystarczająco słodka, .
Bitą śmietanę wykładamy równą warstwą na wierzch bezy i dekoracyjnie układamy plasterki kiwi.
Zjadamy w zastraszającym tempie!
Smacznego!
Komentarze