Pavlova z owocami sezonowymi

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Genialne wykorzystanie białek, które nam zostaną. Pyszny deser. Można ją przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 2 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szklanka
    - ekstrat waniliowy: 1 łyżeczka
    - kiwi: 4 sztuki
    - śmietana kremówka: 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pavlova z owocami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W misce ubijamy białka mikserem na średnich obrotach.
    Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy pianę, powoli wsypujemy cukier i ubijamy, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
    Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy do połączenia się składników.

    Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni /grzanie góra-dół/,
    blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, rysujemy na nim koło o średnicy 23cm,
    smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej,
    wykładamy pianę i równo rozprowadzamy po kole.
    Pieczemy około 50-55 minut aż beza zrobi się sucha i krucha.
    Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiamy bezę do całkowitego wystygnięcia.

    Kiwi obieramy i kroimy na cienkie, równe plasterki.
    Ubijamy kremówkę z odrobiną cukru, beza jest wystarczająco słodka, .
    Bitą śmietanę wykładamy równą warstwą na wierzch bezy i dekoracyjnie układamy plasterki kiwi.
    Zjadamy w zastraszającym tempie!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier Kiwi Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować