Pavlova z owocami lasu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Wyjątkowa, piętrowa Pavlova, przełożoną bitą śmietaną, słodko-kwaśnym kremem porzeczkowym i dużą ilością owoców lasu. Beza jest słodka, chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Świetnie komponuje się z kwaskowymi owocami i kremem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na bezę:
    - 4 białka
    - szczypta soli
    - 250 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
    - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    Składniki na krem:
    - 100 g czerwonych porzeczek
    - 80 g cukru
    - 40 g masła
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    - 200 ml śmietanki 30% lub 36%
    - 500 g owoców (maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki, poziomki, porzeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pavlova z owocami lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka zmiksować z odrobiną soli na sztywną masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukier puder, następnie mąkę i sok z cytryny. Powstanie gęsta, błyszcząca masa.
  • 2. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, a następnie narysować na nim ołówkiem dwa okręgi (moje były odrysowane od talerzy o średnicach 15 i 19 cm). Wypełnić je białkową masą, z której uformować łyżką lub łopatką dwa płaskie pagórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150. Piec przez godzinę (a jeżeli lubicie bardziej suche bezy, to należy czas pieczenia wydłużyć o 15 minut). Wystudzić w leciutko uchylonym piekarniku przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. W tym czasie beza może popękać, opaść, a nawet zapaść się, jednak większość tych mankamentów zostanie zakrytych przez dodatki.
  • 3. Wszystkie składniki na krem umieścić w naczyniu z grubszym dnem lub na patelni i podgrzać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować przez 10-15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać, następnie jeszcze gorące zmiksować blenderem i przełożyć do słoiczka.
    Po wystudzeniu krem jest dosyć gęsty, jednak wystarczy go odrobinę podgrzać, aby zrobił się płynny.
  • 4. Większą bezę przełożyć delikatnie na paterę lub talerz. Bitą śmietanę ubić na sztywno i połowę wyłożyć na dolną część Pavlovej. Polać połową kremu porzeczkowego i wyłożyć połowę owoców. Następnie na wierzch położyć mniejszą bezę i postąpić tak samo z resztą dodatków. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Porzeczki Poziomki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować