Wyjątkowa, piętrowa Pavlova, przełożoną bitą śmietaną, słodko-kwaśnym kremem porzeczkowym i dużą ilością owoców lasu. Beza jest słodka, chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Świetnie komponuje się z kwaskowymi owocami i kremem.
4 godz.
Składniki:
Składniki na bezę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem:
- 100 g czerwonych porzeczek
- 80 g cukru
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 500 g owoców (maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki, poziomki, porzeczki)
Pavlova z owocami lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka zmiksować z odrobiną soli na sztywną masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukier puder, następnie mąkę i sok z cytryny. Powstanie gęsta, błyszcząca masa.
2.Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, a następnie narysować na nim ołówkiem dwa okręgi (moje były odrysowane od talerzy o średnicach 15 i 19 cm). Wypełnić je białkową masą, z której uformować łyżką lub łopatką dwa płaskie pagórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150. Piec przez godzinę (a jeżeli lubicie bardziej suche bezy, to należy czas pieczenia wydłużyć o 15 minut). Wystudzić w leciutko uchylonym piekarniku przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. W tym czasie beza może popękać, opaść, a nawet zapaść się, jednak większość tych mankamentów zostanie zakrytych przez dodatki.
3.Wszystkie składniki na krem umieścić w naczyniu z grubszym dnem lub na patelni i podgrzać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować przez 10-15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać, następnie jeszcze gorące zmiksować blenderem i przełożyć do słoiczka.
Po wystudzeniu krem jest dosyć gęsty, jednak wystarczy go odrobinę podgrzać, aby zrobił się płynny.
4.Większą bezę przełożyć delikatnie na paterę lub talerz. Bitą śmietanę ubić na sztywno i połowę wyłożyć na dolną część Pavlovej. Polać połową kremu porzeczkowego i wyłożyć połowę owoców. Następnie na wierzch położyć mniejszą bezę i postąpić tak samo z resztą dodatków. Przechowywać w lodówce.
Komentarze