Pavlova z owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Chrupiący wierzch ukrywa lekki jak chmurka środek. To doskonała podstawa pavlovej- królowej bezowych deserów, stworzonej na cześć pewnej rosyjskiej baletnicy.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - białka jaja: 5 sztuk
    - cukier kryształ albo drobny: 250 gramów
    - mąka ziemniaczana (plus druga łyżka do podsypania): 1 łyżka
    - ocet winny: 1 łyżeczka
    - śmietana 30 %: 330 mililitrów
    - owoce mieszane (u mnie truskawki, kiwi, pomarańcza): 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Bita śmietana

Pavlova z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę(muszą być w temperaturze pokojowej). Powoli i stopniowo dosypujemy po trzy łyżki cukru, za każdym razem dobrze ubijając(około 3 minut). Gdy już cały cukier się rozpuści, dodajemy ocet i skrobię. Miksujemy jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Białka powinny być sztywne i lśniące, a cukier dobrze rozpuszczony.
  • 2. Wykładamy masę za pomocą szpatuły na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wysypaną lekko mąką ziemniaczaną. Formujemy masę w okrągły kształt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez około godzinę(u mnie zajęło to półtorej godziny- zależy od piekarnika).
  • 3. Gdy beza się upiecze- wierzch będzie suchy i chrupiący, zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. Śmietanę ubijamy na sztywno. Wykładamy na ostygniętą bezę i dekorujemy owocami. Podajemy natychmiast po zrobieniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować