Chrupiący wierzch ukrywa lekki jak chmurka środek. To doskonała podstawa pavlovej- królowej bezowych deserów, stworzonej na cześć pewnej rosyjskiej baletnicy.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- białka jaja: 5 sztuk
- cukier kryształ albo drobny: 250 gramów
- mąka ziemniaczana (plus druga łyżka do podsypania): 1 łyżka
- ocet winny: 1 łyżeczka
- śmietana 30 %: 330 mililitrów
- owoce mieszane (u mnie truskawki, kiwi, pomarańcza): 300 gramów
Pavlova z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę(muszą być w temperaturze pokojowej). Powoli i stopniowo dosypujemy po trzy łyżki cukru, za każdym razem dobrze ubijając(około 3 minut). Gdy już cały cukier się rozpuści, dodajemy ocet i skrobię. Miksujemy jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Białka powinny być sztywne i lśniące, a cukier dobrze rozpuszczony.
2.Wykładamy masę za pomocą szpatuły na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wysypaną lekko mąką ziemniaczaną. Formujemy masę w okrągły kształt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez około godzinę(u mnie zajęło to półtorej godziny- zależy od piekarnika).
3.Gdy beza się upiecze- wierzch będzie suchy i chrupiący, zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
4.Śmietanę ubijamy na sztywno. Wykładamy na ostygniętą bezę i dekorujemy owocami. Podajemy natychmiast po zrobieniu.
Komentarze