Pavlova warstwowa...

0 (0 ocen)

  • Średni

... z kiwi, truskawkami, podana z sosem truskawkowo-wiśniowo-cytrynowym. Wierzch bezy chrupiący, środek mięciutki. Delicious!

  • Średni

Składniki:

  • - białka: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 200 gramów
    - ocet winny: 1 łyżka
    - ekstrat waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki

    - białka: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 200 gramów
    - ocet winny: 1 łyżka
    - ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki

    - śmietana 30-36%: 1 litr
    - cukier puder: 2 łyżeczki
    - Śmietan-fix (warto jest go dodać, gdy śmietana jest 30%): 2 sztuki

    - truskawki (wybrać większe): 200 gramów
    - kiwi: 2 sztuki

    - mus truskawkowy (zmiksowane blenderem truskawki z dodatkiem cukru): 1 szklanka
    - sok wiśniowy (3/4 szklanki): 0.7 szklanki
    - sok z cytryny (wyciśnięty z 1 cytryny): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Pavlova

Pavlova warstwowa... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier, nadal ubijać. Dodać ocet, ubić. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać esencję waniliową. Wymieszać.
  • 2. Przygotowana masę przełożyć na papier do pieczenia, formując kształt tortu o średnicy ok. 22cm. W czasie pieczenia średnica nieco się powiększy.
  • 3. Początkowo piec w temperaturze 180st. C, po ok. 20 minutach, zminiejszyć temperaturę do 150st. i doglądając tortu piec go jeszcze ok. 40-45 minut. Po upływie tego czasu, zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Tak samo postąpić z następną bezą.
  • 5. Przygotować sos: mus truskawkowy połączyć z sokiem wiśniowym oraz z sokiem z cytryny. Schłodzić.
  • 6. Kiwi obrać, pokroić w półplasterki. Obrane, umyte i osuszone truskawki pokroić na ćwiartki.
  • 7. Ubić śmietanę, na końcu dodać cukier puder i w razie potrzeby śmietan-fix. Ubić.
  • 8. Połowę śmietany rozłożyć na pierwszej bezie. Na śmietanie rozłożyć połowę owoców. Przykryć drugą bezą i postąpić podobnie z resztą śmietany i owoców.
  • 9. Wierzch tortu polać kilkoma łyżkami musu, resztą polewać pokrojone porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować