Paulinkowa sałatka śledziowa

4.5 (158 ocen)

To moja ulubiona sałatka śledziowa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jest to hit domowych przyjęć.

Składniki:

  • 600 g mrożonych filetów zielonych śledzi
    1 średni słoik ogórków konserwowych (słoik taki 400ml)
    1 średni słoik marynowanych pieczarek
    ketchup
    3 duże cebule
    pęczek zielonej pietruszki
    pieprz
    około 1/2-3/4 szklanki oleju

    Marynata:
    2 szklanki wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    4 ziela angielskie
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Paulinkowa sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie odstawiamy na blacie na około 1h.
    Po danym czasie (śledzie będą delikatnie rozmrożone) ściągamy ze śledzi skórę i kroimy je na mniejsze kawałeczki.
  • 2. Gotujemy marynatę. Studzimy
  • 3. Chłodną marynatą zalewamy śledzie o odstawiamy do lodówki na 12h-16h.
  • 4. Ogórki kroimy w kostkę,pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę obieramy, obieramy w kostkę i szklimy.Pietruszkę siekamy
  • 5. Do miski dajemy śledzie odcedzone z zalewy, polewamy spora ilością ketchupu, posypujemy pieprzem, dajemy ogórki, pieczarki cebulę wraz z olejem, posypujemy pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować