Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bajka "Ratatuj" - przepiękna, za każdym razem na niej płaczę ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
    1 równomierny, średni patison
    1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)
    2 pomidory bez skórki
    pół małej cukinii
    pół czerwonej papryki
    1 mała cebula
    kawałek pora
    3 pieczarki
    małą garść fasolki szparagowej
    1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki
    1 plaster sera do zapieczenia
    szczypiorek
    natka pietruszki
    tymianek
    rozmaryn
    słodka, mielona papryka (do kurczaka)
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane Ser

Patison faszerowany ratatouille z kurczakiem-na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki.
  • faszerowany patison 2. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i wszystko dusimy.
  • faszerowany patison 3. Później do warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona.
  • 4. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny.
  • patison 5. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 30 - 40 minut.

Porady

Pamiętam, że w dzieciństwie zajadałam się patisonami z działki. Ale tata, tylko smażył je w panierce. Po tak długiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc także je wykorzystałam. Tradycyjne Ratatuj to jarska potrawa. Danie to opiera się przede wszystkim na: bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis trochę zmodyfikowałam pod mój gust i moją zawartość lodówki :) Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Patison Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować