Patelnia rybaka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Proste, zdrowe, pyszne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z mintaja lub morszczuka: 2 sztuki
    - ugotowane małe ziemniaczki: 10 sztuk
    - czerwona papryka mała1: 1 sztuka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - marchew ugotowana (pokrojona w plastry): 1 sztuka
    - fasolka szparagowa: 100 gramów
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki
    - sól, biały pieprz: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 2 łyżki

    - masło: 2 łyżki
    - białe wino wytrawne: 100 mililitrów
    - bulion w proszku: 1 łyżeczka
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - slodka śmietanka: 100 mililitrów
    - mąka: 1 łyżka

Patelnia rybaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mintaja pokroić w dużą kostkę, jak na gulasz, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, Poddusić razem, odsunąć na bok patelni, wsypać przekrojone na pół ziemniaki, zrumienić. Dodać resztę warzyw. Przyprawić. Kawałki ryby obtaczać w mące, usmażyć na oleju na rumiane, chrupiące i zwarte kawałki. Na tej samej patelni stopić masło, wsypać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Wlać wino i śmietankę, wsypać natkę i bulion. Gotować, aż zgęstnieje. Wsypać warzywa do sosu, lub polać je sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy