Pasztet ziemniaczany ze śledziem

4.98 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Zbieram stare przepisy, działam też w Kole Gospodyń Wiejskich „Łężanki”. Bierzemy udział w konkursach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 50 dag ugotowanych ziemniaków
    ● 12 łyżek masła
    ● mleko
    ● 5 jajek
    ● 20 dag świeżych niesolonych śledzi
    ● sól
    ● pieprz
    ● bułka
    ● 3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.98 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ziemniaczany ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet ziemniaczany ze śledziem 1. Bułkę moczymy w mleku
    i odciskamy. Z ziemniakami
    przeciskamy przez praskę.
    Ucieramy z 7 łyżkami masła
    i 3 żółtkami na gładką masę,
    doprawiamy. 3 białka ubijamy
    na sztywno i z bułką tartą dodajemy
    do masy. Mieszamy
  • Pasztet ziemniaczany ze śledziem 2. Ze śledzi usuwamy ości
    i kroimy w paski. Resztę jajek
    gotujemy na twardo. Studzimy,
    obieramy i kroimy w plastry.
  • Pasztet ziemniaczany ze śledziem 3. Keksówkę (10x40 cm) smarujemy
    2 łyżkami masła i wysypujemy
    bułką. Wkładamy 1/2
    masy, jajka i śledzie. Przykrywamy resztą masy. Polewamy
    3 łyżkami roztopionego masła
    i zapiekamy godzinę w 180 °C.

Porady

Forma powinna być napełniona do połowy, bo masa podczas pieczenia rośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować