Pasztet ziemniaczany

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Działam w Kole Gospodyń Wiejskich Łężanki.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 30 dag cienkiej kiełbasy
    ● jajko
    ● cebula
    ● 1 szkl. śmietany 22-proc.
    ● łyżeczka koncentratu pomidorowego
    ● 3 ząbki czosnku
    ● przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek
    ● olej do smażenia
    ● bułka tarta i tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy
    w mundurkach. Studzimy,
    obieramy ze skórki
    i przeciskamy przez praskę.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy
    i siekamy, kiełbasę kroimy
    w kostkę. Podsmażamy
    na oleju. Dodajemy śmietanę,
    koncentrat i 4 łyżki wody.
    Dusimy ok. 5 minut na małym
    ogniu. Studzimy.
  • 3. Ziemniaki mieszamy
    z sosem i jajkiem. Doprawiamy.
    Masę przekładamy do
    natłuszczonej i posypanej
    bułką keksówki. Przykrywamy
    folią aluminiową i pieczemy
    30 minut w 180 °C.
    Zdejmujemy folię i pieczemy
    jeszcze 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort ziemniaczany

4.97 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort ziemniaczany

rzelkazag Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. 2 godz. 20 min

4.98 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet ziemniaczany zesledziem

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

To może cię zainteresować