Pasztet ziemniaczany

4.48 (174 ocen)

  • 60 min

Dla wielbicieli potraw ziemniaczanych , dla wegetarian

  • 60 min

Składniki:

  • 10 dkg masła
    3 jajka
    0,5 kg ziemniaków ugotowanych
    1 bułka
    Sól
    Pieprz
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z 3 żółtkami ,zmielonymi ziemniakami oraz zmieloną bułką namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą.
    Masę doprawić solą i pieprzem ,dodać pianę z białek oraz bułkę tartą.
    Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Do formy włożyć masę ziemniaczaną i skroić masłem. Zapiec w piekarniku w temp 180 st c około 40 minut.
    Ponieważ masa silnie rośnie, forma może być napełniona tylko do połowy.

Porady

Potrawę podajemy na ciepło , ale też jest dobra na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować