Pasztet ze śliwką i morelą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam nie tylko na Wielkanoc. Jest pyszny, mięsny, soczysty, nie rozpada się. W towarzystwie chrzanu lub ćwikły podbije każdy wielkanocny rodzinny stół. I nie tylko!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Mięso mielone z indyka 500 g
    wędzony boczek w kawałku 200 g
    wątróbka drobiowa 250 g
    suszone morele i śliwki spora garść
    kajzerka 1
    rosół drobiowy lub warzywny pół szklanki
    liść laurowy, ziele angielskie
    krążki z 1 cebuli
    jajka 2
    sól, pieprz, kolendra, papryka ostra wg uznania
    jajko 1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ze śliwką i morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy rosół z dodatkiem liścia laurowego, ziela i krążków z cebuli. Dodajemy umytą i oczyszczoną wątróbkę, gotujemy około 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy wątróbkę, w rosole moczymy kajzerkę. Mięso wraz z wątróbką, cebulką i bułką trzykrotnie zmielić w maszynce o małych oczkach (ja użyłam najmniejszych).

    Następnie dodać 2 jajka, 2 łyżki wywaru rosołowego, sól, pieprz i zmieloną świeżo kolendrę i ostrą paprykę. Na koniec dodać suszone morele i śliwki (można pokroić w mniejszą kostkę). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać z wierzchu, widelcem zrobić ozdobne tłoczenie. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec w 180 stopniach około 60 minut. Jak się upiecze ostudź, włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
    Pyszny z chrzanem i ogórkiem kiszonym. Smacznego;)

Porady

Aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż na niego folię aluminiową, którą zdejmij około 15-20 minut przed końcem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować