Pasztet ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Domowy pasztet ze śliwką o niebo lepszy niż ten sklepowy! Polecam do chlebka, bez pieczywa, z kiełkami albo z innymi ulubionymi dodatkami. Prosty w wykonaniu i naprawdę pyszny!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 10 cm:

    280 g piersi z kurczaka
    150 g boczku wędzonego
    100 g wątróbki drobiowej
    220 g łopatki
    2 jajka
    1 bułka (mała pszenna)
    Ziele angielskie (3 ziarna)
    Pieprz czarny (3 ziarna)
    Liść laurowy (2 szt.)
    1 średnia cebula
    Śliwki suszone (około 10 szt.)
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Bułka tarta do posypania blachy oraz pasztetu
    Masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy oczyszczoną pierś z kurczaka, łopatkę oraz boczek. Mięso kroimy na większe kawałki. Dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz obraną cebulę. Wlewamy wodę, która tylko delikatnie ma zakrywać mięso. Solimy (1/2 łyżeczki) i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności w trakcie gotowania dodajemy trochę wody. Ja musiałam dolać około 1/2 szklanki. Mięso gotowałam przez 1,5 godziny.

    Do drugiego garnka wkładamy oczyszczoną wątróbkę. Zalewamy ją wodą (nie solimy) i gotujemy do miękkości.

    Gdy mięsa będą już miękkie, wyjmujemy je z garnków, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W maszynce mielimy również cebulę, którą gotowaliśmy razem z mięsem oraz bułkę namoczoną w naszym wywarze (wywar, który powstał z gotowania mięsa drobiowego, boczku oraz łopatki).

    Do zmielonego mięsa, bułki oraz cebuli dodajemy żółtka, doprawiamy je solą, pieprzem oraz gałką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsem. W razie konieczności jeszcze raz doprawiamy.

    Formę na pasztet smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Masę przekładamy do formy, wyrównujemy delikatnie wilgotną dłonią.

    Suszone śliwki zalewamy ciepłą wodą na około 3-4 minuty (aby delikatnie zmiękły). Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody i wciskamy je do pasztetu. To od nas zależy ile śliwek chcemy mieć w pasztecie ;) Jeszcze raz całość wyrównujemy, delikatnie stukamy formą o blat, aby masa równomiernie osiadła. Górę posypujemy odrobiną bułki tartej.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pasztet pieczemy przez 45-50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki. Następnego dnia umieramy z zachwytu i klniemy się na wszystko, że już nigdy nie kupimy pasztetu w sklepie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować