Pasztet ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wspaniały smak domowego pasztetu

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej bez kości
    45 dag podgardla wieprzowego wędzonego
    40 dag wątróbki drobiowej
    80 dag golonki z indyka bez kości
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    ćwiartka selera
    10 suszonych grzybków
    2 jajka
    1 czerstwa bułka
    20 suszonych śliwek bez pestek
    3 ziela angielskie
    1 listek laurowy
    po płaskiej łyżeczce majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzu ziołowego
    pół łyżeczki tymianku
    jarzynka, pieprz do smaku
    bułka tarta do blaszki
    tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet ze śliwką 1. Mięsa, podgardle i wątróbkę oczyścić, pokroić na małe kawałki, podlać wodą (ok. 2-3 szklanek), dodać obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 1h. Ewentualnie uzupełniać w trakcie płyn, tak by na koniec została ok. szklanka wywaru. Śliwki namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, odcedzić. Każdą przekroić na pół. Wyjąć składniki z płynu, ostudzić. Z mięsa indyka usunąć "igły". Do wywaru włożyć rozdrobnioną bułkę i poczekać aż nasiąknie, po czym odcisnąć. Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i bułkę zemleć w maszynce drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt gęsta podlać wywarem z duszenia mięsa). Do masy dodać śliwki i dokładnie wymieszać. Dwie blaszki keksowe wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec 1,5h w temp. 150*C z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować