Pasztet z sarniny posypany pestkami dyni

2 (1 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne mięso z sarny połączone z chrupiącymi pestkami z dyni

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 1,5-2 kg mięsa z sarny (łopatka, golonka)
    marchewka
    seler
    pietruszka
    2-3 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    pół łyżeczki zmielonego jałowca
    tymianek
    2-3 łyżki kaszki orkiszowej
    2-3 łyżki masła
    ok. 3-4 jajek
    pestki dyni do posypania pasztetu
    bułka tarta do obsypania formy
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z sarniny posypany pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, gotujemy w nieosolonej wodzie z dodatkiem ziela i liścia laurowego oraz czosnku. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je z bulionu wraz z warzywami. Mięso oddzielamy od kości i mielimy, na końcu mielimy również warzywa, które z mięsem gotowały się w bulionie. Przyprawiamy, dodajemy całe jajka, dajemy kaszkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • 2. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy kaszką lub bułką tartą. Dno formy wysypujemy pestkami dyni. Wykładamy masę mięsną, mocno ją ugniatając. Wierzch również posypujemy pestkami i kładziemy kilka płatków masła. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze ok 180 stopni C.

Porady

Sarnina jest bardzo chudym mięsem więc do masy na pasztet warto dolać bulionu, w którym gotowało się mięso z warzywami lub masła. Pasztet świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Jak każde danie z dziczyzny znakomicie komponuje się z dżemami owocowymi np. z borówki, jeżyny czy żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować