Pasztet z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli 2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.
2. Następnie wyjąć warzywa,mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar przecedzić
3.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
4.Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze