Pasztet z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Własnoręcznie zrobionego pasztetu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

  • Łatwy

Składniki:


  • - wieprzowina: 600 gramów
    - filet z kurczaka: 600 gramów
    - wątróbka drobiowa: 400 gramów
    - orzechy włoskie (połówki): 80 gramów
    - kostkia bulionowa: 2 sztuki
    - marchewka (duże): 2 sztuki
    - seler (mały): 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli 2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Następnie wyjąć warzywa,mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar przecedzić
  • 3. Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
  •  Pasztet z orzechami włoskimi 4. Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
  • 5. Ostudzić wyjąć z foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Orzechy Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z orzechami włoskimi

To może cię zainteresować