Pasztet z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bez wątróbki za to z dużą ilością orzechów laskowych. Delikatny, aromatyczny i mimo, że dodałam dość chudy boczek, to nie jest suchy i nie kruszy się w czasie krojenia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina (bez kości): 400 gramów
    - udziec z indyka (bez kości): 600 gramów
    - boczek (surowy): 350 gramów
    - cebula: 150 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz (w ziarnach): 1 łyżeczka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - orzechy laskowe: 100 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - imbir (mielony do smaku): 1 szczypta
    - jajka: 3 sztuki
    - gałka muszkatołowa (świeżo starta): 0.25 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Udziec Udziec z indyka Pasztet

Pasztet z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładam mięso pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach i wlewam 750 mililitrów wrzącej wody. Dodaję łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję około 2 godzin. Odstawiam do wystygnięcia.
  • 2. Przecedzam, usuwam cebulę i przyprawy, a wywar przelewam do czystego garnka i bez przykrycia gotuję, aż zostanie około 1,5 szklanki.
  • 3. Trzy łyżki bułki tartej wkładam do miseczki i wlewam pół szklanki gorącego wywaru.
  • 4. Mięso, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek mielę 3 razy przez maszynkę. Następnie masę mięsną z namoczoną bułką miksuję dodając po jednym jajku i wlewając porcjami szklankę wywaru. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodaję orzechy laskowe i dokładnie mieszam.
  • 5. Masę pasztetową przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.
  • 6. Formę wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to nakrywam go folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjmuję z piekarnika i zostawiam w formie do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować