Bez wątróbki za to z dużą ilością orzechów laskowych. Delikatny, aromatyczny i mimo, że dodałam dość chudy boczek, to nie jest suchy i nie kruszy się w czasie krojenia.
Pasztet z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładam mięso pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach i wlewam 750 mililitrów wrzącej wody. Dodaję łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję około 2 godzin. Odstawiam do wystygnięcia.
2.Przecedzam, usuwam cebulę i przyprawy, a wywar przelewam do czystego garnka i bez przykrycia gotuję, aż zostanie około 1,5 szklanki.
3.Trzy łyżki bułki tartej wkładam do miseczki i wlewam pół szklanki gorącego wywaru.
4.Mięso, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek mielę 3 razy przez maszynkę. Następnie masę mięsną z namoczoną bułką miksuję dodając po jednym jajku i wlewając porcjami szklankę wywaru. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodaję orzechy laskowe i dokładnie mieszam.
5.Masę pasztetową przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.
6.Formę wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to nakrywam go folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjmuję z piekarnika i zostawiam w formie do ostygnięcia.
Komentarze