pasztet z mięsa z rosołu

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

To przepis dla wszystkich miłośników rosołu którzy niewiedzą co później zrobić z wygotowanym i bez smaku mięsem. Szybko łatwo a przedewszystkim smacznie i zdrowo

  • 30 min

Składniki:

  • Mieso z rosołu ( mniej wiecej pół kurczaka bądź więcej)
    2 bułki
    6 jaj
    1 Szklanka rosołu
    Szczypta ziela jałowca
    Odrobinę magii
    Sól
    Pieprz
    Słodka papryka

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy mięso od kości. Całość wraz ze skórką i chrząstkami mielimy na maszynce (przystawka o najdrobniejszych oczkach). Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę i jajka dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy szklankę rosołu, magi, pół łyżeczki zmielonego owocu jałowca oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą masę wykładamy do wczesniej przygotowanego naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem. Posypujemy papryką i pieczemy ok 40 min w temp 175 stopni.

Porady

Najlepszy efekt uzyskamy gdy masa będzie konsystencji lekko lejącej dlatego gdy widzisz że jest zbyt sucha dodawaj jeszcze rosołu. Dzięki takiej konsystencji pasztet bedzie wilgotny i dobry do smarowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować