Pasztet z królika z grzankami i sałatą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

W wielkanocnej tradycji najważniejszym posiłkiem jest śniadanie ze święconką, pisankami i żurkiem. Warto przygotować taki smakołyk jak pasztet z królika.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • PASZTET:
    - comber z królika: 700 gramów
    - skoki tylne: 600 gramów
    - skoki przednie: 400 gramów
    - boczek surowy: 400 gramów
    - seler: 150 gramów
    - marchew: 200 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - czosnek: 3 ząbki
    - ziele angielskie (ziarna): 3 sztuki
    - jałowiec (ziarna): 3 sztuki
    - rozmaryn (gałązka): 4 sztuki
    - tymianek (gałązka): 2 sztuki
    - mielona paprya słodka: 1 łyżeczka
    - musztarda diżońska: 0.5 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietanka 30%: 200 mililitrów
    - wytrawne sherry: 20 mililitrów
    - chudy boczek (wędzony, plastry): 250 gramów
    - liść laurowy: 4 sztuki
    GRZANKI:
    - natka pietruszki (gałązka): 2 sztuki
    - koperek (gałązka): 2 sztuki
    - bazylia (gałązka): 2 sztuki
    - tymianek (gałązka): 2 sztuki
    - twarożek kanapkowy naturalny: 250 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - cytryna (sok): 0.25 sztuki
    - pieczywo pełnoziarniste ze śliwkami (kromka): 12 sztuk
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - masło: 20 gramów
    - bazylia liście: 24 sztuk
    SOS VINEGRET:
    - szalotka: 1 sztuka
    - natka pietruszki (gałązka): 1 sztuka
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - biały estragonowy ocet winny: 2 łyżki
    - musztard diżońska: 1 łyżeczka
    - Sól, cukier i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 8 łyżek
    DODATKOWO:
    - mieszanka sałat: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika z grzankami i sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z combra wzdłuż kręgosłupa
    wykroić filety i oczyścić z błon.
  • krok2 2. Z reszty combra odkroić pozostałe mięso. Następnie odkroić mięso ze skoków
    przednich i tylnych (kości można wykorzystać do ugotowania wywaru). Surowy boczek pokroić w nieduże kawałki.
  • krok3 3. Selera i marchwie obrać i umyć. Pokroić w ok. 0,5-cm kostkę. Blanszować ok.
    1 minuty w 1/2 litra lekko osolonej wody. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
    Czosnek obrać i pokroić. Rozgnieść w moździerzu z zielem i jałowcem.
  • krok4 4. Zioła umyć i osuszyć. Listki oberwać (2 gałązki rozmarynu odłożyć) i posiekać.
    Mięso i surowy boczek przepuścić przez maszynkę i wymieszać z czosnkiem,
    papryką, ok. 2 łyżeczkami soli, pieprzem i musztardą.
  • krok6 5. Do mięsa dodać zioła, jaja, śmietankę i sherry. Zmiksować. 4 plastry boczku
    odłożyć, resztę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Wyłożyć masę. Ubić,
    uderzając lekko naczyniem o stół. Resztę boczku ułożyć na krzyż na masie.
  • krok6 6. Na wierzchu rozłożyć liście laurowe i resztę rozmarynu. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do głębokiej blachy, wlać wodę do ok. 1/2 wysokości naczynia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 °C. Wyjąć i wystudzić.
  • krok7 7. Przygotować pastę twarożkową: zioła umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Listki oberwać, drobno posiekać i dodać do twarożku. Doprawić solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • krok8 8. Grzanki: pieczywo cienko posmarować oliwą i piec ok. 10 minut w temperaturze
    180 °C. Wyjąć i wystudzić. Posmarować masłem, a następnie pastą. Udekorować bazylią. Przełożyć na półmisek i odłożyć.
  • krok9 9. Sos winegret: szalotkę obrać, natkę pietruszki umyć i osuszyć. Razem
    z szalotką drobno posiekać. Sok z cytryny wymieszać z octem i musztardą.
    Dodać natkę i szalotkę. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • krok10 10. Do szalotki i natki wlać 2 łyżki gorącej wody i wymieszać. Cały czas mieszając,
    cienką strużką wlewać oliwę. Sałaty umyć i dokładnie osuszyć. Polać sosem winegret i wymieszać.
  • krok11 11. Pasztet wyjąć, usunąć folię i pokroić w plastry. Porcje pasztetu i sałatki ułożyć na talerzu, a obok wyłożyć grzanki. Do dekoracji można użyć także kiełków lucerny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować