Pasztet z królika wg. mojego Dziadka

4.5 (141 ocen)

Zawsze Dziadek robił go na Wielkanoc i swoje Imieniny

Składniki:

  • Mięso z królika
    750 g podgardla wieprzowego
    100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
    5 – 6 suszonych grzybów
    Pół selera
    Cebula
    Marchew
    4 jajka
    2 – 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
    Ziele angielskie, liść laurowy
    Sól, pieprz
    Łyżeczka gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki mielonego jałowca
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta
    Słonina
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika wg. mojego dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka – pianę ubić – dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować