Pasztet z królika w tradycyjnym wymiarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika wraz z boczkiem, po zagotowaniu zbieramy burzyny i dokłada, ziele angielskie, obraną cebulę w całości oraz liść laurowy. Dusimy przez 50 minut po tym czasie wkładamy do garnka wątróbkę drobiową i dusimy wszytko jeszcze 10 min. Po wystygnięciu mięsa królika oddzielamy od kości, następnie wszystko z garnka mielimy przez maszynkę. Namaczamy bułki odciskamy je zwody i też mielimy przez maszynkę. Do gotowej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, czerwoną paprykę, sól i drobno posiekaną natkę następnie wszystko razem mieszamy.
Foremkę smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą i nakładamy do niej naszą masę. Pieczemy w piekarniku 45 min w temperaturze 180 stopni
Komentarze