• Pasztet z królika w tradycyjnym wymiarze

    Dodane przez: MarcinZbroja

  • Bardzo pyszny pasztet, przepis prosty i efekt murowany;)

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    1 kg królika
    0,5 kg boczku (parzonego lub surowego)
    0.5 kg wątróbki drobiowej
    2 bułki
    3-4 cebule
    3 jaja
    bułka tarta
    majeranek
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    mielona czerwona słodka papryka
    smalec
    natka pietruszki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika wraz z boczkiem, po zagotowaniu zbieramy burzyny i dokłada, ziele angielskie, obraną cebulę w całości oraz liść laurowy. Dusimy przez 50 minut po tym czasie wkładamy do garnka wątróbkę drobiową i dusimy wszytko jeszcze 10 min. Po wystygnięciu mięsa królika oddzielamy od kości, następnie wszystko z garnka mielimy przez maszynkę. Namaczamy bułki odciskamy je zwody i też mielimy przez maszynkę. Do gotowej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, czerwoną paprykę, sól i drobno posiekaną natkę następnie wszystko razem mieszamy. Foremkę smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą i nakładamy do niej naszą masę. Pieczemy w piekarniku 45 min w temperaturze 180 stopni

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, z_roznych_stron_swiata
  • Polecamy:

  • 2 komentarze
    • Gość
      2016-08-31T10:26:13+02:00 gość IP: 37.47.*.*
    • kuchnia ani
      2016-12-29T21:16:08+01:00 kuchnia ani
      Bardzo dobry, polecam. Od siebie dodałam gałkę muszkatołową. Myslę, że zamiast boczku można dać też podgardle. pozdrawiam!

Dodane przez: MarcinZbroja

MarcinZbroja 6

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-12-15T14:10:32+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »