Pasztet z królika babka

4.5 (172 ocen)

Z królika jest to mój ulubiony pasztet

Składniki:

  • królik - 2 kg
    podgardle wieprzowe - 60 dag
    wątróbka - 40 dag
    jajka - 4 szt
    bułka kajzerka - 3 szt
    marchewka- 2 szt
    pietruszka - 1 szt
    seler -0,5 szt
    por - kawałek
    liście laurowe - 2 szt
    ziele angielskie - 4 ziarenka
    pieprz i sól
    gałka muszkatołowa
    cebula - 1 szt
    tłuszcz
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować.
  • 2. Warzywa obrać, opłukać dodać razem z przyprawami i cebulą do mięsa, gotować do miękkości mięsa.
  • Pasztet z królika babka 3. Pod koniec gotowania dodać podgardle i wątróbkę, gotować.
  • Pasztet z królika babka 4. Wyjąć mięso, ostudź , a następnie oddziel mięso od kości.
  • 5. Bułki namoczyć w wywarze mięsnym, odcisnąć.
  • 6. Królika , wątróbkę i podgardle oraz bułki zmielić dwa razy w maszynce do mięsa.
  • Pasztet z królika babka 7. Dodać do masy jajka, przyprawy, wymieszać.
  • Pasztet z królika babka 8. Wyrób masę, przełóż do dwóch form wysmarowanych tłuszczem i posypanej tartą bułką
  • Pasztet z królika babka 9. Piec godzinę w temp. 180°C

Porady

Z tego przepisu wyszło mi dwie foremki pasztetu, foremka podłużna i foremka babka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować