Domowej roboty pyszny pasztet z królika. Idealny na WIELKANOC !!!
2 godz. 30 min
Składniki:
1 i 1/2 KG MIĘSA z KRÓLIKA
1/2 KG PODGARDLA
2 MARCHEWKI
1 PIETRUSZKA
2 MAŁE CEBULKI
2 LIŚCIE LAUROWE
KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
1 WĄTROBA z KRÓLIKA
2 MAŁE BUŁKI ( mogą być czerstwe )
1 - 2 JAJKA
OLEJ
SÓL i PIEPRZ
BUŁKA TARTA
Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NA SAM POCZĄTEK PRZYGOTUJCIE SOBIE FOREMKĘ DO PIECZENIA ( myślę, że taka 15x30 cm powinna wystarczyć ). WYSMARUJCIE JĄ OLEJEM I OPRÓSZCIE BUŁKĄ TARTĄ. ODSTAWCIE DO LODÓWKI.
DO GARNKA WLEJCIE OKOŁO 3 - 4 ŁYŻEK OLEJU I PODSMAŻCIE PODGARDLE PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAJCIE POKROJONE MIĘSO Z KRÓLIKA, 2 OBRANE CEBULKI, OBRANĄ I POKROJONĄ MARCHEWKĘ ORAZ PIETRUSZKĘ.
WLEJCIE SZKLANKĘ WODY ( maksymalnie do dwóch szklanek ) I DODAJCIE LIŚCIE LAUROWE I ZIELE ANGIELSKIE.
CAŁOŚĆ DUŚCIE DO MIĘKKOŚCI I ODPAROWANIA WODY.
2.WĄTROBĘ UGOTUJCIE W OSOBNYM RONDELKU I ODSTAWCIE. W ŻADNYM PRZYPADKU NIE GOTUJCIE RAZEM Z MIĘSEM I WARZYWAMI, BO PASZTET NABIERZE GORYCZKI.
PO UGOTOWANIU MIĘSA ODDZIELCIE GO OD KOŚCI. TEGO TŁUSZCZU I WODY CO POZOSTANIE W RONDELKU NIE WYLEWAJCIE - NAMOCZCIE W NIM 2 BUŁKI, AŻ ZMIĘKNĄ. NASTĘPNIE ZMIELCIE Z CAŁĄ RESZTĄ (mięso królika, wątroba, warzywa, liście laurowe. ziele angielskie ).
DODAJCIE 1 - 2 JAJKA, DOPRAWCIE SOLĄ/ PIEPRZEM I CAŁOŚĆ DOKŁADNIE WYMIESZAJCIE RĘKOMA ( do połączenia się wszystkiego w jedną masę ).
3.WYCIĄGNIJCIE FOREMKĘ Z LODÓWKI I PRZEŁÓŻCIE DO NIEJ NASZĄ MASĘ. WYRÓWNAJCIE I WSTAWCIE DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA OKOŁO 180 STOPNI.
PIECZEMY PRZEZ OKOŁO GODZINĘ. PASZTET MUSI ODCHODZIĆ OD BRZEGÓW FOREMKI.
Komentarze