Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika myjemy i gotujemy z marchewką, przyprawami, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Dodajemy podgardle i wątróbki. Następnie dodajemy cebule Gdy królik będzie miękki, studzimy i oddzielamy od kości.
2.Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach przynajmniej 2 razy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatałową, sól, pieprz, majeranek, brendy. Dobrze mieszamy. Doprawiamy, jak trzeba do smaku.
3.Foremki wykładamy plastrami słoniny ( można je dostać w sklepach mięsnych, zwane inaczej "szmatkami"). Jeśli nie dostaniemy takich to kupmy słoninę w kawałku i pokrójmy słoninę na maszynce na bardzo cienkie plastry.
Plastry wykładamy do foremek tak, aby po dodaniu zmielonego farszu można było go zakryć.
Dodajemy zmielone mięso, zakrywamy słoniną.
4.Wkładamy do piekarnika na ok 60 minut w 170 stopniach. Pasztet musi być rumiany. Po wystygnięciu możemy wyciągnąć go z formy.
Pasztet podajemy z żurawiną.
Smacznego.
Komentarze