Pyszny drobiowo-wieprzowy pasztet z kaszą gryczaną
3 godz.
Składniki:
60 dag łopatki wieprzowej
30 dag podgardla wieprzowego
35 dag wątróbki drobiowej
30 dag gotowanego mięsa z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół marchewki
pół pietruszki
ćwiartka selera
10 dag kaszy gryczanej (1 woreczek)
kilka suszonych grzybków
2 jajka
czerstwa bułka
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
po pół łyżeczki majeranku, gałki muszkatołowej i tymianku
jarzynka, pieprz do smaku
bułka tarta do blaszki
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Pasztet z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować na sypko, ostudzić. Łopatkę, podgardle i wątróbkę pokroić na małe kawałki, podlać wodą, dodać obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć składniki z płynu, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze i odcisnąć. Mięso wieprzowe i drobiowe, wątróbkę, warzywa, grzyby, kaszę i bułkę zemleć w maszynce z drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej). Dwie blaszki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posypać tymiankiem. Piec 70 minut w temp. 140*C z termoobiegiem. Wystudzić i podawać.
Porady
Jeśli mamy ugotowane mięso i warzywa z rosołu, możemy je wykorzystać do pasztetu.
Komentarze