Pasztet z kaszą gryczaną

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny drobiowo-wieprzowy pasztet z kaszą gryczaną

  • 3 godz.

Składniki:

  • 60 dag łopatki wieprzowej
    30 dag podgardla wieprzowego
    35 dag wątróbki drobiowej
    30 dag gotowanego mięsa z kurczaka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    pół marchewki
    pół pietruszki
    ćwiartka selera
    10 dag kaszy gryczanej (1 woreczek)
    kilka suszonych grzybków
    2 jajka
    czerstwa bułka
    3 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    po pół łyżeczki majeranku, gałki muszkatołowej i tymianku
    jarzynka, pieprz do smaku
    bułka tarta do blaszki
    tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z kaszą 1. Kaszę ugotować na sypko, ostudzić. Łopatkę, podgardle i wątróbkę pokroić na małe kawałki, podlać wodą, dodać obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć składniki z płynu, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze i odcisnąć. Mięso wieprzowe i drobiowe, wątróbkę, warzywa, grzyby, kaszę i bułkę zemleć w maszynce z drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej). Dwie blaszki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posypać tymiankiem. Piec 70 minut w temp. 140*C z termoobiegiem. Wystudzić i podawać.

Porady

Jeśli mamy ugotowane mięso i warzywa z rosołu, możemy je wykorzystać do pasztetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (150 ocen)

Pasztet z kaszą gryczaną

To może cię zainteresować