PASZTET Z KACZKI I SOCZEWICY

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Świetnie się rozsmarowuje na pieczywie

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kaczka
    20 dkg wątróbki drobiowej
    2 torebki soczewicy
    2 bułki
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    mały seler
    4 jajka
    łyżka masła
    sól pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa


Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaczki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę i wątróbkę płuczemy, wkładamy do garnka i gotujemy, po zebraniu szumowin dodajemy warzywa 1 cebulę przypalona na ogniu, 2 ząbki czosnku, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut.
  • 3. Gdy mięso z kaczki jest już ugotowane wyjmujemy z wywaru razem z warzywami i studzimy. Z samego wierzchu wywaru zbieramy delikatnie tłuszcz i zalewamy nim bułki.
  • 4. Kiedy mięso wystygnie oddzielamy je od kości i przekręcamy przez maszynkę do mięsa razem z warzywami oraz 1 świeżą cebulą.
    Do osobnego naczynia przekręcamy soczewicę z 2 ząbkami czosnku.
  • 5. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wbijamy 3 żółtka i półtora bułki namoczonej w tłuszczu z rosołu, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.
  • 6. Soczewicę doprawiamy w taki sam sposób jak pasztet, dodając 1 żółtko, łyżkę miękkiego masła i połowę bułki która nam została, dokładnie mieszamy na końcu dodajemy pianę.
  • 7. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wkładamy połowę mięsa, w środek dajemy soczewicę i przykrywamy resztą mięsa. pieczemy przez około 45 minut w temp 180°

Porady

Pasztet będzie równie pyszny jeżeli farsze ze sobą połączymy i wymieszamy razem do pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować