Pasztet z kaczki

4.46 (191 ocen)

Pasztet ten wymaga trochę czasu ale jego smak rekompensuje wszystko.

Składniki:

  • 30 dag wątróbki z indyka
    1 średniej wielkości kaczka- około 1,2 kg
    40 dag boczku surowego
    średnia cebula
    olej
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej tartej
    liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
    4 jajka
    Czerstwa bułka
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (191 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy; boczek surowy, obrane warzywa również myjemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wszystko w dużym ganku wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie( około50-60 minut). Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania.
  • 2. dy mięso będzie bardzo miękkie , wyjmujemy i studzimy. Z kaczki usuwamy kości, wyciągamy samo mięso. Wątróbkę myjemy, czyścimy z błon, zalewamy wywarem z gotowanego mięsa; gotujemy 5 minut i odcedzamy. Bułkę zalewamy szklanką wywaru ( z mięsa), odstawiamy.
  • 3. Następnie mięso, boczek, wątróbkę, wyciśniętą bułkę z wywaru, cebulę mielimy dokładnie dwa razy w maszynce do mielenia. Otrzymaną masę przekładamy do blendera, dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i miksujemy chwilę.
  • 4. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 60 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować