Pasztet z jelenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mięsa z jelenia *
    300 ml czerwonego wina wytrawnego
    250 g surowego boczku
    200 g wątróbki z jelenia **
    50 g suszonych grzybów
    1/2 selera
    1 korzeń pietruszki
    2 marchewki
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka cząbru
    1 gałązka lubczyku ***
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek owoców jałowca
    2 łyżki smalcu
    Pozostałe składniki:
    1 jajko XL
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    pieprz czarny mielony
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Mięso jelenia kroimy w większe kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy winem i gotujemy około 5 minut, aby alkohol odparował. Dodajemy tyle wody, aby mięso było delikatnie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa pokrojone w większe kawałki i wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 80 minut. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy wątróbkę.
  • 2. Mięso z warzywami wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy 1/2 szklanki wywaru, jajko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x13 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 70 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
    * użyłam udźca z jelenia
    ** można zastąpić wątróbką drobiową
    *** można zastąpić suszonym

Porady

- pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również konfitura z żurawiny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować