Pasztet z jajek i pieczarek

4.5 (164 ocen)

Pasztet z jajek z dużą porcją zieleniny jest naprawdę pyszny, u mnie wszystkim smakuje:)

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    3 jajka surowe
    ok 40 dag pieczarek
    2-3 cebule
    1 spory pęczek szczypiorku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany
    pół szklanki bułki tartej
    pół łyżeczki majeranku
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet

Pasztet z jajek i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z jajek i pieczarek 1. 10 jajek ugotować na twardo, obierać i odstawić do wystudzenia. Następnie drobno pokroić
  • Pasztet z jajek i pieczarek 2. Surowe pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno pokroić i razem z pieczarkami smażyć na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje.
  • Pasztet z jajek i pieczarek 3. Podsmażone pieczarki połączyć z ugotowanymi jajkami, dodać surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę, zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Pasztet z jajek i pieczarek 4. Masę przełożyć do przygotowanej formy - keksówki ( wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą).
  • Pasztet z jajek i pieczarek 5. Piec ok godziny w 200 st.C.
    Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Porady

Z formy wyjmujemy dopiero gdy całkowicie wystygnie. Można podawać sam lub z sosami, np z sosem chrzanowym. Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować