Pasztet z dzika

0 (0 ocen)

Staropolski, rodzinny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Składniki:

  • 1,5 kg dziczyzny
    2 kg wieprzowiny
    1kg podrobów
    4 cebule
    1 szkl. kaszy manny
    8 jajek
    Pieprz
    Sól
    1 opakowanie przyprawy do pasztetu (gałka muszkatołowa, gorczyca, jałowiec, kolendra, kminek, papryka, imbir, liść laurowy, pieprz, sól, marchew, majeranek, szałwia)

Pasztet z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Włożyć do jednego garnka dziczyznę i gotować ok 1,5 godz., do drugiego wieprzowinę i gotować ok 2 godz., do trzeciego podroby i gotować ok 50 min., aż będzie ugotowane.
    2. Po ugotowaniu oddzielić mięso od kości.
    3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.
    4. Przekręcić dwa razy mięso przez maszynkę na drobnej siatce.
    5. Dodać jajka, cebulkę, kasze manną, przyprawy i wymieszać.
    6. Włożyć w blaszki aluminiowe i piec ok. 30 min w temperaturze 200 C

Komentarze

Podobne przepisy