Pasztet z dzika

4.51 (166 ocen)

  • 40 min

dziczyznę dostaliśmy od znajomego, nie wiedziałam co z nią zrobić, wtedy dostałam przepis od znajomej, który trochę zmieniłam :)

  • 40 min

Składniki:


  • 2,5 kg dziczyzny (dzik)
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 marchewki
    4 cebule
    5 jajek
    4 liście laurowe
    6 zieli angielskich
    3 ząbki czosnku
    2 bułki
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa w proszku
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z dziczyzny oraz łopatkę wstawić do wody. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz 3 cebule pokrojone w krążki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na pół miękko. Następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyciągnąć z wywaru i zmielić przez maszynkę. Razem z mięsem zmielić rozmoczoną bułkę. Zmielić dwukrotnie.
  • 2. Do zmielonej masy wbić jajka. Ostatnią cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie na złoty kolor. Dać do masy mięsnej. Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dać na wysmarowaną masłem brytfannę (najlepiej keksówkę) i piec ok. 1 godziny w 180 st. Po upieczeniu otworzyć trochę piekarnik i wystudzić w nim pasztet. Nie powinno się go wyciągać gorącego z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować