Pasztet z dziczyzny (sarnina)

4.29 (170 ocen)

Mięso z dziczyzny do pasztetu może być z sarniny albo z dzika. Pasztet robiłam przy okazji imprezy kulinarnej w Opolu Żarłostacja. Mieszkańcom bardzo smakował, więc bardzo się cieszę. Podawałam go na domowym żytnim chlebku z konfiturą z cebuli.

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 – 2 kg mięsa z dziczyzny np. sarnina
    pół kilograma surowego boczku
    pół kilograma słoniny
    pół kilograma drobiowej wątróbki
    włoszczyzna na rosół
    przypalona cebula
    3- ziele angielskie
    2 -liście laurowe
    sól, pieprz
    2-3 jajka
    gałka muszkatołowa
    majeranek suszony
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.29 (170 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dziczyzny (sarnina) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet z dziczyzny 1. Mięso z sarny gotujemy koło 3 h. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku.
  • 2. Gdy mięso z sarny będzie miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także ugotowana wątróbkę i sarninę oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku.
  • 3. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować