Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny

4.5 (184 ocen)

  • 4 godz.

Dziczyzna jest wymagająca, potrzebuje głębokiego mrożenia od jednego do trzech miesięcy, ale warto poczekać, bo jedząc dziczyznę macie pewność, że to mięso najwyższej jakości. Idealnym dodatkiem do pasztetu z sarniny jest żurawina lub grzyby po węgiersku.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    2 kg dziczyzny
    1/2 kg słoniny
    1 kg tłustego wędzonego podgardla
    1/2 kg wątróbek drobiowych
    3-4 ząbki czosnku
    3 łyżeczki suszonego majeranku
    gałka muszkatołowa świeżo starta
    2 jaja
    pieprz
    sól


    Do obgotowania mięsa:

    1 łyżka soli
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso gotujemy przez pierwsza godzinę tylko w samej wodzie, zbieramy szumowiny. Po godzinie wylewamy wodę, nalewamy nową i dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez następne dwie godziny, a następnie odcedzamy mięso, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Liście laurowe i ziele angielskie wyrzucamy.

    2. Połowę słoniny topimy na patelni i na powstałym tłuszczu obsmażamy pokrojone w plastry podgardle, a następnie wątróbkę oraz ząbki czosnku. Odstawiamy wszystko do wystudzenia. Pozostały tłuszcz dodajemy do pasztetu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować