Pasztet z cukinii z polentą i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W tym pasztecie dominuje smak curry i ziaren słonecznika. Ma wyrazisty smak i piękny złocisty kolor i nie kruszy się przy krojeniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukinia (bez gniazd nasiennych): 1 kilogram
    - soczewica czerwona: 1 szklanka
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 5 ząbków
    - jajka: 3 sztuki
    - polenta (kasza kukurydziana /sucha/): 3 łyżki
    - majeranek: 1 łyżka
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - curry (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz kajeński (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 3 łyżki
    - słonecznik: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Polenta Pasztet

Pasztet z cukinii z polentą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę bardzo dokładnie opłucz, a następnie gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody.
  • 2. Cukinię umytą, osuszoną i bez gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn lub w rozdrabniaczu. Startą cukinię posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok.
  • 3. Po tym czasie dokładnie odciśnij sok, a cukinię przełóż do dużej miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj wcześniej ugotowaną i przestudzoną soczewicę, kaszę kukurydzianą, jajka, oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Pasztet z cukinii z polentą i słonecznikiem 4. Całość przełóż do formy o wymiarach 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch pasztetu i posyp ziarnami słonecznika. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

To może cię zainteresować