Pasztet z cukinii i leśnych grzybów

4.99 (199 ocen)

Wegetariańska wersja pasztetu. Idealny do pieczywa i sosu pomidorowego.

Składniki:

  • 4 szklanki startej cukinii (odsączonej)
    3 szklanki tartej bułki
    pól szklanki oleju
    1 tarta cebula
    1 tarta marchewka
    ok 200-300 g grzybów leśnych (kurek, opieniek, podgrzybków, kozaków itp) u mnie opieńki i podgrzybki mrożone
    3 jajka
    200g sera żółtego startego
    natka pietruszki (garść)
    gałka muszkatołowa mielona (pół łyżeczki)
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii i leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, cebulę, marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach ( ja użyłam malaksera). Odstawiamy na ok 15 min, odciskamy sok z cukinii. Grzyby rozmrozić i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić i drobno pokroić.
  • Pasztet z cukinii i grzybów leśnych 2. Do miski dajemy warzywa, podsmażone grzyby, bułkę tartą, jajka, starty ser żółty, olej, natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
    Całość dokładnie wyrabiamy i przekładamy do dwóch małych foremek jednorazowych lub jednej większej keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez ok 60 min. Z formy wyciągać po całkowitym ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

To może cię zainteresować