Pasztet z cukinii

4.5 (141 ocen)

Trochę inna propozycja na cukinię inspiracją ył przepis Weroniki z bloga "Gotuj zdrowo!Guten Appetit!" Najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony w plastrach na złoto na maśle

Składniki:

  • 3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)
    2 cebule
    3 - 4 spore ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego lub oleju
    2 jajka (dałam 3)
    5-8 łyżek bułki tartej
    5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
    6-8 suszonych pomidorków ze słoika
    5 gałązek oregano lub pietruszki
    1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    80 g boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 cukinie umyć i zetrzeć na grubych lub małych oczkach tarki. Przełożyć na sito i posypać łyżką soli - odstawić na ok 30 minut, aż cukinia puści sok. Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę.
  • 2. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Obsmażyć boczek, odłożyć na bok. Na tę samą patelnię dodać cebulę, smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż cebula będzie miękka, złocista i aromatyczna.. Pod koniec dodać czosnek.
  • 3. Suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.
    Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku.
  • 4. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji tartej bułki - masa powinna być zwięzła
  • 5. Białka ubić na sztywną piane. Masę wymieszać z ubitymi białkami, delikatnie przełożyć do wyłożonej cukinią foremki. Powierzchnię pasztetu wyrównać. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec do zrumienienia - ok 1 h 15 min.
  • 6. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki
    Studzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodowce, najlepiej przez noc. Smacznego!

Porady

Przez nieuwagę zmieszałam masę z całymi jajami a nie z ubitym białkiem. Może z pianą pasztet byłby delikatniejszy, ale uważam, że mojemu to nie zaszkodziło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować