Pasztet z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pasztet z cukinii jest pyszny zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu jak i na zimno np. na kanapce.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 1 formę keksową:

    1 spora cukinia

    0,5 - 0,6 kg mięsa mielonego

    1 duża marchew

    1 duża cebula

    3 jajka

    szkl. bułki tartej

    trzy czwarte szkl. mąki pszennej

    natka pietruszki

    doprawka, pieprz, gałka muszkatołowa, sól

    odrobina oleju lub margaryny

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dzielimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na ok 15 min. Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę drobno siekamy.

    Cukinię dokładnie i mocno odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy wszystkie składniki, ugniatamy dłońmi, aż dokładnie się połączą. Gotową masę wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 1 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy