Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami

0 (0 ocen)

Zawsze lubiłam pasztety i ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze.

Składniki:

  • na pasztet
    udzieć z indyka - 760 g
    wołowina bez kości - 650 g
    boczek surowy - 500 g
    wątróbka drobiowa - 250 g
    jajka - 3 szt
    migdały tarte - 1 szkl
    cebula - 2 szt
    przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki
    sól i pieprz
    marchewka - 1 szt
    pietruszka - 1 szt
    seler - 1 szt
    jałowiec - 4 ziarenka
    liście laurowe - 4
    Dodatkowo do formy
    bułka tarta do wysypania foremek
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę, indyka, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  • 2. Boczek, wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Ugotowane mięso i podsmażone składniki, przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180 stop.
  • 4. Smacznego ! Z tej porcji wyszło mi 3 keksówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować