Zawsze lubiłam pasztety i ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze.
Składniki:
na pasztet
udzieć z indyka - 760 g
wołowina bez kości - 650 g
boczek surowy - 500 g
wątróbka drobiowa - 250 g
jajka - 3 szt
migdały tarte - 1 szkl
cebula - 2 szt
przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki
sól i pieprz
marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 1 szt
jałowiec - 4 ziarenka
liście laurowe - 4
Dodatkowo do formy
bułka tarta do wysypania foremek
tłuszcz do formy
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę, indyka, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
2.Boczek, wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Ugotowane mięso i podsmażone składniki, przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180 stop.
Komentarze