Pasztet wielkanocny z jajkami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka osącz z wody, trzy jajka ugotuj na twardo ok.10 minut. Do miski przełóż tuńczyka, ryż, natkę pietruszki, oraz osączony z zalewy groszek. Wbij pozostałe jajko, dodaj posiekany czosnek i bułkę tartą. Przypraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
2.Foremkę na pasztet (o wym 25/10 cm) posmaruj olejem i wyłóż połowę przygotowanej masy. Następnie w rządku wyłóż ugotowane jajka , a po bokach marchewkę konserwową. Przykryj pozostałą masą, wyrównaj. Tak przygotowany pasztet piecz ok.40 minut w 180 st. Podawaj do pieczywa np. z ogórkiem konserwowym. Smacznego!
Komentarze