Pasztet Wielkanocny z jajkami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

Moja propozycja podania paszteciku bezmięsnego na Wielkanocny stół.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w wodzie (po 185g)
    100g ryżu
    4 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    100g groszku konserwowego
    100g mini marchewki konserwowej
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wielkanocny z jajkami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na pasztet 1. Ryż ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka osącz z wody, trzy jajka ugotuj na twardo ok.10 minut. Do miski przełóż tuńczyka, ryż, natkę pietruszki, oraz osączony z zalewy groszek. Wbij pozostałe jajko, dodaj posiekany czosnek i bułkę tartą. Przypraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • przed pieczeniem 2. Foremkę na pasztet (o wym 25/10 cm) posmaruj olejem i wyłóż połowę przygotowanej masy. Następnie w rządku wyłóż ugotowane jajka , a po bokach marchewkę konserwową. Przykryj pozostałą masą, wyrównaj. Tak przygotowany pasztet piecz ok.40 minut w 180 st. Podawaj do pieczywa np. z ogórkiem konserwowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek konserwowy Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować