Przepyszny pasztet własnej roboty o wyjątkowym smaku. Curry dodaje mu aromatu, jabłko słodyczy a wątróbka idealnie łączy się z całością. Moja rodzina go uwielbia.
Pasztet wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, osuszamy i przesmażamy na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy na talerzyk, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem.
2.Jabłko myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju pozostałym po wątróbce.
3.Cebulę obieramy i siekamy. Mięso z łopatki przekładamy do miski, dodajemy cebulę, jajka, 5 łyżek bułki tartej, curry, ok. 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy na gładką masę.
4.Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wykładamy pół masy mięsnej, układamy wątróbkę, jabłka i resztę masy mięsnej. Pieczemy ok. 60-65 minut w temp. 220°C.
Komentarze