Pasztet wiejski

0 (0 ocen)

Przepyszny pasztet własnej roboty o wyjątkowym smaku. Curry dodaje mu aromatu, jabłko słodyczy a wątróbka idealnie łączy się z całością. Moja rodzina go uwielbia.

Składniki:

  • - 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
    - 20 dag wątróbki drobiowej
    - 1 duże jabłko
    - 1 duża cebula
    - 3 jajka
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżeczka curry
    - 6 łyżek bułki tartej
    - sól, pieprz
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżka masła.

Pasztet wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbkę smażymy 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy i przesmażamy na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy na talerzyk, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • jabłko kroimy w kostkę 2. Jabłko myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju pozostałym po wątróbce.
  • składniki mieszamy na gładką masę 3. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso z łopatki przekładamy do miski, dodajemy cebulę, jajka, 5 łyżek bułki tartej, curry, ok. 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy na gładką masę.
  • składniki pasztetu układamy w keksówce 4. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wykładamy pół masy mięsnej, układamy wątróbkę, jabłka i resztę masy mięsnej. Pieczemy ok. 60-65 minut w temp. 220°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy