Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Domowy mięsny pasztet w aromatycznej galarecie na bazie półsłodkiego wina, malin i żurawiny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Pasztet
    500g udka z kurczaka bez kości
    500g karkówki bez kości
    200g wołowiny
    300g wątróbki drobiowej
    9 ziaren ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 kajzerka
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    oliwa
    bułka tarta do wysmarowania formy

    Galaretka
    150g suszonej żurawiny
    1 szklanka malin w syropie
    1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
    1 szklanka wody
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11ajje0 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.
  • 2. Bułkę namoczyć w mleku.
  • image-043943n 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną
    w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.
  • image-19yno88 4. Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką
    do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć
    do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach
    8 x 28cm.
  • image-04pwe3j 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut a następnie wystudzić.
  • image-0u55y4q 6. Galaretka
    Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblenderować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stęgnięcia.
  • image-0xqdt4j 7. Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki
    i wstawić do lodówki na 30minut. Po tym czasie na stęgniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

4.69 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować