Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.
2.Bułkę namoczyć w mleku.
3.Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną
w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.
4.Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką
do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć
do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach
8 x 28cm.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut a następnie wystudzić.
6.Galaretka
Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblenderować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stęgnięcia.
7.Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki
i wstawić do lodówki na 30minut. Po tym czasie na stęgniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60minut.
Komentarze