Pasztet w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Zagotowujemy, odszumowujemy, solimy, dodajemy liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego i pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
2.Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Śliwki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia.
3.Ugotowane udka wyjmujemy z wywaru (wywar zachowujemy), studzimy, oddzielamy kości i chrząstki.
4.Mielimy w maszynce do mięsa najpierw boczek i ugotowane mięso, potem ugotowaną kaszę, a na końcu odsączone z wody śliwki, które przekładamy do oddzielnej miseczki.
5.Do zmielonego boczku, mięsa i kaszy dodajemy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do zup i gałką muszkatołową, dodajemy 1-2 łyżki wywaru i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt sucha, dodajemy jeszcze odrobinę wywaru.
6.Około 1/4 masy dodajemy do zmielonych śliwek i dokładnie mieszamy.
7.Małą foremkę keksową (u mnie o wymiarach dna 20,5cm x 8,5cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką (jeśli używamy foremki silikonowej, to nie jest to potrzebne). Wykładamy nieco mniej niż połowę masy bez śliwek, wyrównujemy, wykładamy równą warstwą masę ze śliwkami i na wierzch wykładamy pozostałą masę bez śliwek. Wierzch wyrównujemy i smarujemy olejem.
8.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z foremki. Całkowicie wystudzony pasztet zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilkanaście godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
9.Podajemy pokrojony w grubsze plastry, dekorujemy kiełkami rzodkiewki, gałązkami tymianku i suszonymi śliwkami.
Porady
Pozostały wywar możemy wykorzystać do zupy.
Zamiast śliwek można dodać kilka podsmażonych pieczarek.
Można wykorzystać gotowane mięso z rosołu.
Pasztet smakuje jak zrobiony z samego mięsa.
Komentarze