Pasztet w paski

0 (0 ocen)

Wyśmienity pasztet drobiowo - gryczany z dodatkiem śliwek suszonych.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a):
    100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
    2 nóżki kurczaka (udko+podudzie)
    100 g śliwek suszonych

    składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g boczku wędzonego parzonego

    składniki robocze:
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    1/2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie
    2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
    1 duże jajko
    sól
    pieprz mielony
    1 łyżeczka oleju
    tłuszcz i bułka tarta do przygotowania foremki

    dekoracja:
    kiełki rzodkiewki
    gałązki tymianku
    śliwki suszone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Zagotowujemy, odszumowujemy, solimy, dodajemy liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego i pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
  • 2. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Śliwki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia.
  • 3. Ugotowane udka wyjmujemy z wywaru (wywar zachowujemy), studzimy, oddzielamy kości i chrząstki.
  • 4. Mielimy w maszynce do mięsa najpierw boczek i ugotowane mięso, potem ugotowaną kaszę, a na końcu odsączone z wody śliwki, które przekładamy do oddzielnej miseczki.
  • 5. Do zmielonego boczku, mięsa i kaszy dodajemy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do zup i gałką muszkatołową, dodajemy 1-2 łyżki wywaru i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt sucha, dodajemy jeszcze odrobinę wywaru.
  • 6. Około 1/4 masy dodajemy do zmielonych śliwek i dokładnie mieszamy.
  • 7. Małą foremkę keksową (u mnie o wymiarach dna 20,5cm x 8,5cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką (jeśli używamy foremki silikonowej, to nie jest to potrzebne). Wykładamy nieco mniej niż połowę masy bez śliwek, wyrównujemy, wykładamy równą warstwą masę ze śliwkami i na wierzch wykładamy pozostałą masę bez śliwek. Wierzch wyrównujemy i smarujemy olejem.
  • 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z foremki. Całkowicie wystudzony pasztet zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilkanaście godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 9. Podajemy pokrojony w grubsze plastry, dekorujemy kiełkami rzodkiewki, gałązkami tymianku i suszonymi śliwkami.

Porady

Pozostały wywar możemy wykorzystać do zupy. Zamiast śliwek można dodać kilka podsmażonych pieczarek. Można wykorzystać gotowane mięso z rosołu. Pasztet smakuje jak zrobiony z samego mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować