Pasztet tradycyjny

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest idealny nie tylko od święta. Zawsze się sprawdza.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    0,75 kg kurczaka
    1 duża golonka z indyka
    0,5 kg podgardla
    0,5 kg wątróbki drobiowej
    2 suche bułki
    7 jaj
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler,por)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Pasztet tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko mięso gotujemy z warzywami.
    Tylko drób razem w jednym garnku reszta oddzielnie.
    Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
    Bułki moczymy najlepiej w rosole.
    Przestudzone mięso wraz z namoczonymi bułkami przepuszczamy
    przez maszynkę 4 razy. Do mięsa dodajemy jajka.
    Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość dokładnie mieszamy.
    Pieczemy w formach aluminiowych (średniej wielkości) włożonych w rękaw
    do pieczenia przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    Najlepiej piec do momentu aż pasztet się zrumieni.
    Po upieczeniu wyciągamy od razu z rękawa i odstawiamy do przestudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować