Pasztet Świąteczny

4.5 (198 ocen)

Najlepszy pasztet jaki jadłam, z przepisu mojej babci.

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
    0,5 kg karkówki
    150 g wątróbki drobiowej
    150 g słoniny
    4 pałki z kurczaka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    0,5 małego selera
    1 namoczona w wodzie bułka
    4 jajka
    3 cebule
    Sól i pieprz do smaku
    4 kulki ziela angielskiego (zmielone)
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę, karkówkę i udka zalać wodą, zagotować i dodać słoninę, marchew, seler i pietruszkę. Gotować aż będą miękkie ( udka i warzywa ugotują się wcześniej więc należy je wyciągnąć na talerzyk. Wątróbkę ugotować w osobnym garnku lub sparzyć wrzątkiem.

    Zimne mięso pokroić na mniejsze części, udka obrać z kości, zmielić razem z namoczoną, odciśniętą bułką, słoniną, warzywami i pokrojoną w kostkę cebulą 3 razy i doprawić do smaku.

    Następnie masę wymieszać z żółtkami, a na koniec z ubitymi na pianę białkami

    Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pasztet, wyrównujemy i pieczemy w 200' przez ok. 1 godzinę. Studzimy w foremce, kroimy zimny.
    Smacznego.

Porady

Do pasztetu możemy dodać grzyby, czosnek, żurawinę lub inne dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować