Serowo-cebulowa terrina z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię,pokroić w cienkie półplastry,lekko posolić,odstawić na chwilę,następnie osuszyć ręcznikiem papierowym,usmażyć z obu stron na oliwie.
2.Biały ser zmiksować z jogurtem i startą cebulą na tarce o grubych oczkach,pod koniec wsypać żółty ser,natkę pietruszki sól i pieprz do smaku.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku,wystudzić i wlać do masy serowej,dokładnie wymieszać.
3.Wąską foremkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą(tak aby zwisała z blaszki),na dnie poukładać plasterki cukinii na nich rozsmarować masę serową.
Pasztet przykryć z wierzchu zwisającymi końcówkami foli i wstawić do na na dwie godziny.Gdy pasztet stężeje wyłożyć go na talerz plastrami cukinii do góry,folię usunąć,przed podaniem można udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze