PASZTET PIECZONY i FASZEROWANE NIM PIECZARKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich -to postanowiłam go dziś upiec.Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;)Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg. mięsa:
    ( wątróbka,kawałek wołowego,podgardle,łopatka wieprzowa,
    kawałek piersi z kurczaka bądź indyka)
    2 szt.jajek
    2 szt. marchewki
    1 szt. pietruszki
    0,5 szt. selera
    kawałek pora
    1 szt. cebuli
    parę suszonych grzybków
    liście laurowe
    ziele angielski
    imbir
    gałka muszkatołowa
    majeranek
    czosnek
    sól, pieprz,ostra czerwona papryka
    4 plastry boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet pieczony i faszerowane nim pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso pasztet 1. Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki),
    włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h.
    Wątróbkę obgotowałam w wywarze przez około 10 minut.
  • mielenie mięsa pastet 2. Mięso,marchewkę,pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
  • mięso pasztet 3. Tak wygląda po zmieleniu.
  • jajka pasztet 4.
    Dodałam jajka,przyprawy i dokładnie wymieszałam.
  • pasztet blacha 5. Jeżeli pasztet jest za suchy można dolać wywar na którym gotowaliśmy mięso.
    Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz.
  • pasztet boczek 6. Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku.
  • pasztet upieczony 7.
    Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam
    około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Wyszedł super!
    Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;)
  • pieczarki faszerowane mięsem na pasztet 8. Proponuję jeszcze pomysł na pozostały ewentualnie farsz ( jeśli wyszło go za dużo ).
    Ja wykorzystałam pieczarki.
    Umyłam je,wykroiłam nóżki,posoliłam i nałożyłam w kapelusze masę.
    Na wierzch posypałam pokrojony wędzony boczek.
  • faszerowane pieczarki 9. Zapiekłam je wraz z pasztetem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
    Podałam na ciepło.
    Wyglądały bardzo ładnie i smakowały rewelacyjnie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować