Pasztet pieczony

5 (1 ocen)

  • 60 min

Pasztet z tymiankiem i orzeszkami pistacjowymi. Przepis pochodzi z jakiegoś pisma. Dość pożółkłą kartkę znalazłam wśród swoich przepisów.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag karkówki
    30 dag boczku surowego
    40 dag szynki ( wędlina ,,z pieca ,, )
    2 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    20 ml wódki
    łyżka tymianku
    5 dag pistacji
    1/3 szklanki smalcu
    sól i pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę , boczek ( wcześniej ugotowane ) i 20 dag szynki przepuścić przez maszynkę. Pozostałe 20 dag szynki pokroić na centymetrowe kwadraciki. Wszystko wymieszać i dodać jajka, śmietanę, wódkę, posiekane orzeszki pistacjowe, tymianek , sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i do pieca . Piec ok 40 minut
    w temperaturze 190 stopni.
    Pasztet wystudzić. Zalać wierzch pasztetu stopionym smalcem i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować